Tudnivalók a súlyos fogyatékosság adóigazolásához

Évről-évre feszültséget és esetenként buta vitákat okozó időszak az év eleje, mikor a rendelet alapján a súlyos fogyatékos állapotot megalapozó betegséggel rendelkező betegek felkeresik a háziorvosokat és kérik, időnként követelik az adókedvezmény igénybevételéhez szükséges igazolás háziorvos általi kiállítását. Különösen igaz ez most, hogy változott a kedvezmény igénybevételét lehetővé tevő betegség lista és ezzel a hírrel meglehetősen tele a sajtó. Azonban ne feledjük a betegség végleges, vagy ideiglenes voltát illetően is változott a jogszabály.
Mindkét fél megelégedésére szolgáló módon igyekeztem összeszedni a tudnivalókat, azaz a kedvezmény igénybevételének kötelező szabályait.

 

Először is lássuk mely jogszabályok határozzák meg a tennivalókat:
49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról
335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről

Fenti jogszabályok alapján egyértelmű, hogy:

  • a kedvezmény igénybevételéhez a Kormányrendelet mellékletében szereplő betegségek valamelyikével kell rendelkeznie a betegnek
  • az adott betegség kapcsán meg kell állapítani, hogy az végleges, vagy ideiglenes-e, ennek megállapítására kórházi szakorvos jogosult csak, azaz nem elegendő egy ambuláns lap amin szerepel az adott diagnózis, szükséges a szakorvos nyilatkozata is az állapot végleges voltáról
  • az igazolást kiállíthatja a kórházi szakorvos, vagy a háziorvos (feltéve hogy a szakorvos nyilatkozott a leleten az állapot véglegességét illetően)
  • amennyiben az állapotot ideiglenesnek véleményezte, az igazolás kiállítására csak a szakorvos jogosult
  • a kardiológiai betegségkódok esetén a szakorvosnak egyértelműen nyilatkoznia kell a betegség NYHA stádiumát illetően
  • az adókedvezmény igénybevételéhez nem szükséges fenti igazolás annak, akinél a fogyatékossági támogatásra való jogosultság határozatban megállapításra került

Tehát fentiek alapján csak abban az esetben jelentkezzenek a háziorvosuknál, ha rendelkeznek a kedvezményre jogosító betegséggel, annak végleges voltáról (kardiológiai betegség esetén NYHA besorolásáról) szakorvosuk igazolást állított ki, vagy egyértelműen nyilatkozott az ambuláns lapon, zárójelentésen. Illetve nem szükséges a háziorvosi igazolásért sorbaállnia annak, akinek határozata van fogyatékossági támogatásra való jogosultságról.
Az igazolás háziorvos általi kiállításához szükséges a beteg személyi igazolványa és adókártyája, az igazolás kiállítása 2 példányban történik. Az egyik a beteg példánya, a másik alapján a háziorvosnak évente jelentési kötelezettsége van az adóhatóság irányába, hogy kinek állított ki és milyen tartalmú igazolást. Az adóhatóság ezek alapján egyértelműen vissza tudja keresni egy ellenőrzés során a kedvezményre való jogosultságot. Amennyiben a jogosultság kiállítása nem a jogszabályokban megfelelően történt meg, úgy az adóhatóság kezdeményezésére a kedvezményre való jogosultságot igazoló orvos anyagi felelősségrevonása kezdeményezhető. 
Betegeinknek meg kell érteniük, a háziorvosuk a neki szabott kereteken belül igyekszik rugalmas lenni és megtalálni a kedvezmény igénybevételének lehetőségét. Senkit nem akarunk megfosztani a jogos kedvezménytől! Azonban bármennyire is fájlaljuk, a sajnálat nem jogi, hanem erkölcsi kategória. Borzasztóan sajnáljuk és fáj a szívünk, ha meg kell tagadjuk az igazolás kiállítását attól a betegünktől, aki megítélésünk szerint jogosult lenne arra, de nem rendelkezik a szükséges papírokkal. Sokszor sokkal inkább jogosult, mint más aki jogszerűen veszi ugyan igénybe a kedvezményt, de nem nagyon értjük az állapota mitől minősül súlyosan fogyatékosnak. 
Lényeg, a lényeg. Kérjük a betegek és a szakorvos kollégák együttműködését a jogszabály előírta kötelezettségek teljesítésében, ezek teljesülését követően tudunk mi is segíteni.

Az igazolás nyomtatványa többnyire sablonként megvan a háziorvosok számítógépes programjában, azonban ide kattintva le is töltheti azt.

Copyright © 2014 drsooszoltan.hu. Minden jog fenntartva.

United Kingdom gambling site click here